Nieuw initiatief dankzij coronavirus: digitale huisartsenpost

digitale huisartsenpost

In tijden van crisis moet je slim zijn. Het is niet gek dat er juist in deze tijden bijzonder slimme en nieuwe initiatieven ontstaan. Zo ook wat betreft het coronavirus. Huisartsenpost Eemland komt hierdoor met een bijzonder goed initiatief en opent een digitale huisartsenpost.

Digitale huisartsenpost

In de regio Eemland, Amersfoort en Barneveld, kunnen ruim 350.000 mensen een online consult krijgen van huisartsen. Dit kan elke avond én in het weekend bij de Huisartsenpost Eemland. Dat gaat om mensen die denken het coronavirus te hebben, zodat de huisartsenpost snel zicht kan krijgen of de patiënten getest moeten worden en of opname nodig is. Maar het is natuurlijk ook beschikbaar voor patiënten met andere klachten. Dit nieuwe systeem zal de hoge werkdruk van de huisartsen enigszins moeten verlagen.

Door het coronavirus is de online dienst vervroegd getest met een pilot. Inmiddels zijn er al 140 mensen digitaal geholpen. Dianne Jaspers, medisch directeur en huisarts van Huisartsenpost Eemland vertelt aan De Stad Amersfoort: “Doordat we patiënten digitaal op afstand kunnen helpen, wordt het risico op besmetting in de huisartsenpost verder gereduceerd.”

Verlaagde werkdruk

Dankzij het digitale spreekuur wordt de werkdruk verlaagd omdat een deel van het voorwerk al door de patiënt zelf gedaan kan worden. Zo is de huisarts minder tijd kwijt aan het consult. Daarnaast kunnen de huisartsen een betere beoordeling geven via de telefoon, waardoor veel minder patiënten daadwerkelijk nog naar de praktijk hoeven te komen.

E-health

Huisartsenpost Eemland is met dit initiatief de eerste huisartsenpost in Nederland. Dianne Jaspers vertelt: “De coronacrisis maakt duidelijk hoeveel bijdrage e-health oplossingen kunnen leveren. Met deze dienst kunnen we patiënten locatie-onafhankelijk helpen en de zorg toch toegankelijk en persoonlijk houden, voor corona en niet-corona gerelateerde klachten.”