Nieuwe app Panasonic verbindt de oven met je Android

Er werd twee jaar geleden al over gesproken tijdens SXSW: een app om op een gemakkelijke manier  je huishoudelijke apparatuur te bedienen via je smartphone. Onder andere Panasonic zette er groot op in het afgelopen jaar en kondigde eerder deze week een nieuwe Android app aan die via NFC in staat is de nieuwe modellen keukenapparatuur van het Japanse merk te bedienen.

Naast de samenwerking met een huidige range aan ovens en rijstkokers moet de app eind september ook kunnen samenwerken met een wasmachine en zullen later dit jaar compatible koelkasten en airconditioners op de markt verschijnen.

De keus voor NFC ten faveure van bijvoorbeeld wifi of ethernetverbinding lijkt een opvallende, maar tegelijkertijd ook een logische. Van de genoemde producten zal de airconditioner namelijk wel met een externe verbindingsmodus komen: het moet mogelijk zijn om van buiten het huis de temperatuur te kunnen regelen. De overige producten hebben echter één ding met elkaar gemeen: ze vereisen een menselijke handeling om iets uit te kunnen voeren: er zal iets in de oven moeten worden gezet, er rijst in de koker moeten worden gedaan.

Het brengt je dan ook direct weer aan het twijfelen aan de toegevoegde waarde van deze opties. Volgens Panasonic zouden gebruikers via de app “extra instellingen kunnen programmeren” of “recepten kunnen versturen”.  Ik denk dat ik het nog even moet zien in de praktijk.

De Smart App verschijnt binnenkort op het Android-platform. Voor de verandering hebben iPhone-gebruikers het nakijken: wegens het ontbreken van een NFC-chip in Apple’s smartphone zal de app niet voor iOS uitkomen.