Nieuwe virtuele assistent Bixby zit voorlopig toch niet in de Samsung Galaxy S8

Bij de presentatie van de Galaxy S8, het nieuwe vlaggenschip van Samsung, stond er één ding centraal: de nieuwe digitale assistent Bixby. Dat moest de grote vernieuwer worden en (naast het enorme scherm) dé reden zijn dat je een nieuwe telefoon wil kopen. Voor de slimme assistent is zelfs een speciale knop ingebouwd. Maar de belangrijkste functie, het besturen van je telefoon met je stem, werkt niet bij de lancering van het toestel in de Verenigde Staten.

Wie op 21 april een S8 ontvangt moet wachten op een software update voordat het belangrijkste element van het toestel beschikbaar komt – “later deze lente”, zegt een woordvoerder tegen The Wall Street Journal [€]. De overige functies, die je met de hand bestuurt en niet met je stem, zijn wel gewoon beschikbaar. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan het herkennen van objecten via de camera van de telefoon. Deze kun je vervolgens direct kopen in een webwinkel als Amazon.

Anders dan Siri

Bixby is (deels) te vergelijken met Apple’s Siri, Amazons Alexa en Google Now. Al richten die assistenten zich ook op het verzamelen van gegevens op internet, waarmee het kan antwoorden op je vragen. Bixby moet je helpen bij het gebruik van je telefoon. Samsung wil eigenlijk dat je de S8 zo min mogelijk vastpakt, maar daar is dan wel stembediening voor nodig.

Uiteindelijk moet Bixby ondersteuning bieden voor vrijwel iedere taak die een app te bieden heeft. Ook moet hij de context van verschillende situaties doorzien, zodat het op een juiste manier hulp aan kan bieden.

Na de lancering later dit jaar zal de functionaliteit van Bixby nog steeds beperkt zijn. App-ontwikkelaars moeten de assistent namelijk inbouwen voordat hij werkt in een app. Het is afwachten hoeveel ontwikkelaars dat uiteindelijk gaan doen en ook vooral ook hoe snel ze hun app met Bixby-mogelijkheden gaan uitbreiden.