Politie lanceert 26APPril: Koningsdag App om de real time drukte in Amsterdam te monitoren

Speciaal voor Koningsdag heeft de Nationale Politie dit jaar een gratis app gelanceerd waarmee de drukte in onze hoofdstad realtime te monitoren is. Met de app wil de politie en gemeente Amsterdam alle bezoekers en bewoners de mogelijkheid geven om drukke plekken in de stad te mijden en snelle hulp te bieden bij calamiteiten.

Naast een overzicht van alle activiteiten, festiviteiten en vrijmarkten is er in de gratis app ook praktische informatie te vinden over het openbaar vervoer, parkeer mogelijkheden en de locaties van WC’s en EHBO posten. Ook kun je de Twitterfeed van de gemeente Amsterdam, politie en het GVB volgen voor actuele informatie. Bij calamiteiten stuurt de app een push alert om bezoekers te waarschuwen.

Via de app krijgen bezoekers van Koningsdag in Amsterdam het laatste nieuws over ontwikkelingen in de stad en de locatie waar zij zich bevinden. Bijvoorbeeld als het in de omgeving erg druk wordt of als er zakkenrollers actief zijn. Bij stremmingen van openbaar vervoer krijgen bezoekers ook een alternatief reisadvies of de tip om nog even door te feesten.

26appril-koningsdag-app

Met een zogenaamde ‘druktemeter’ in de app kunnen gebruikers zelf op een kaart zien waar het erg druk is. De applicatie is afgeleid van een app die tijdens de Olympische Spelen in Londen de drukte in kaart bracht. Om de druktemeter optimaal te laten functioneren moet minimaal 2% van het totale aantal bezoekers de app gedownload hebben.

Ook als er geen mobiele internetverbinding mogelijk is, blijft de applicatie handig. Offline blijft de plattegrond en de informatie over de evenementen beschikbaar. De gratis app is vanaf nu te vinden in de Google Play Store (Android) en de App Store van Apple (Iphone).

Tijdens de eerste Koningsdag in Amsterdam zijn er in totaal 166 evenementen, meer grote dance events dan ooit – dertien – en er is in de hele stad vrijmarkt, met speciale locaties voor kinderen zoals het Vondelpark. Bezoekers van de stad wordt geadviseerd om van tevoren te kijken hoe ze het best met het openbaar vervoer naar Amsterdam komen. Mensen die toch met de auto komen kunnen gebruik maken van een Amsterdamse P+R. Voor mensen die Koningsdag vieren op het water is er de speciale Vaarapp van Waternet.