Slimme dingen

Rush

No04
“Er zijn data met een heleboel potentie, maar er gebeurt niet veel meer mee dan het maken van een grafiekje en een rapportje”

Aan het begin van iedere maand krijg ik een mailtje van mijn thermostaat, waarin ik zie hoeveel uur mijn verwarming heeft gebrand. Dat wordt afgezet tegen het aantal branduren in de maand ervoor en daaronder vind ik een verklaring waarom dit zo is. Was het kouder? Was ik meer van huis? Was de maand korter? De impact ervan wordt netjes weergegeven in een aantal uren. Naast mijn slimme thermostaat, heb ik een slimme beveiligingscamera. Die detecteert of er iets beweegt als ik niet thuis ben, maar hij meet ook continu de luchtvochtigheid en de luchtkwaliteit in huis. Mede daardoor ben ik erachter gekomen dat wanneer ik mijn oven aanzet de temperatuur in huis één of twee graden stijgt en dat de luchtkwaliteit omlaag gaat. Maar met die informatie doe ik niets. Of eigenlijk: de apparatuur in mijn huis doet er niks mee. Mijn verwarming stopt niet bij voorbaat al met branden als ik mijn oven aanzet en mijn ventilatiesysteem zorgt niet voor extra verse lucht op dat moment. Er zijn data met een heleboel potentie, maar er gebeurt niet veel meer mee dan het maken van een grafiekje en een rapportje. Daarmee staat mijn huis een beetje symbool voor de huidige status van het Internet of Things. Er zijn steeds meer sensoren, er zijn steeds meer data en we hebben zelfs de mogelijkheid om systemen beslissingen te laten maken op basis van die data. Maar het gebeurt nog weinig, terwijl er zoveel kansen liggen. In dit RUSH Magazine gaan we in op de huidige status van het Internet of Things, maar vooral ook in op de mogelijkheden die het biedt. In fabrieken, in voetbalstadions, maar uiteindelijk natuurlijk ook gewoon bij mij thuis.

Elger van der Wel
Hoofdredacteur Numrush

Het doel van het Internet of Things is om ons de mogelijkheid te bieden om een betere verbinding te leggen met de wereld om ons heen

Gerard Smit, CTO IBM Benelux