Satellietbedrijf Inmarsat stelt platform open voor ontwikkelaars

Inmarsat, een bedrijf gespecialiseerd in satellietverbindingen, heeft vandaag aangekondigd dat het zijn platform openstelt voor alle ontwikkelaars. Het idee hierachter is om de diensten van Inmarsat uit te kunnen breiden.

Het satellietbedrijf levert spraak- en breedband diensten aan gebruikers via satellieten, waardoor men ook op zee en in de lucht verbinding heeft. Momenteel bestaat het klantenbestand van Inmarsat vooral uit bedrijven en consumenten die buiten het bereik van de normale netwerken vallen.

Door het platform open te stellen voor alle ontwikkelaars hoopt het bedrijf zijn diensten uit de kunnen breiden en ook de ‘always-connected’ gebruikers aan zich te kunnen binden. Hiermee wil het bedrijf inspelen op het steeds groter wordende ‘Internet of Things‘.

CTO van Inmarsat, Michele Franci, denkt dat zij een bijdrage kunnen leveren aan het altijd draadloos verbonden zijn tussen mensen en apparaten:

We herkennen de behoefte om altijd verbonden te zijn, onafhankelijk van tijd en locatie. Wij hebben decennia lang bewezen dat we wereldwijde mobiele verbindingen kunnen leveren aan mensen en apparaten. We willen onze positie uitbreiden door nieuwe applicaties te ontwikkelen om mensen nog meer verbonden te laten zijn.

De satellietverbindingen zijn te duur om op grote schaal te implementeren, vandaar dat Inmarsat de deuren openstelt voor derden. Zeker nu de huidige telefoonkosten omlaag vliegen, zal Inmarsat er alles aan gelegen zijn om de prijzen te drukken. Door derden mee te laten denken en mee te laten werken hopen zij de productiekosten te kunnen verminderen.

Inmarsat heeft aangegeven dat high-speed breedband netwerk Global Xpress de eerste prioriteit krijgt. Het netwerk dat verbindingen legt met onder andere vliegtuigen en schepen wordt uitgelegd in onderstaande video.

Later vandaag zal het bedrijf een Developer Conference houden, waar naar verwachting meer bekend gaat worden over de stap van Inmarsat. Het is de eerste keer dat het bedrijf zijn platform beschikbaar stelt aan derde partijen. Inmarsat zal ook een nieuw programma starten, genaamd Certified Application Partner program.

Eerder vandaag werd bekend dat Google wil investeren in SpaceX, een project om internetverbindingen via satellieten te verlopen.