Stephen Hawking: ‘Robots nemen de wereld binnen 100 jaar over’

Geen fan van films als ‘I, Robot’, ‘Terminator’ of de laatste ‘Avengers’? Dan heeft Stephen Hawking slecht nieuws voor je: binnen nu en 100 jaar zullen robots onze wereld overnemen.

De wereldberoemde wetenschapper was gisteren aanwezig op de Zeitgeist 2015 conferentie in Londen en wond er geen doekjes om: “Computer zullen dankzij kunstmatige intelligentie ergens in de komende 100 jaar slimmer worden dan mensen. Wanneer dat gebeurt, zullen we moeten zorgen dat de computers dezelfde doelstellingen hebben als de mensheid.”

Hawking verwijst hiermee naar een populaire theorie, die er van uit gaat dat kunstmatige intelligentie uiteindelijk beter en sneller wordt dan het menselijk denkvermogen en zich dat ook gaat realiseren. Niets houdt het dan nog tegen om de mensheid compleet buitenspel te zetten. De theorie is al jaren gezonde voedingsbodem voor Hollywood – denk aan films als ‘Terminator’, ‘The Matrix’ en ‘I, Robot’.

De wetenschapper maakte vorig jaar al een soortgelijk statement, waarbij zich afvroeg of onderzoekers op dit moment wel genoeg tijd stopte in het onderzoeken van de gevolgen van zoveel kunstmatige intelligentie. “Het succesvol ontwikkelen van kunstmatige intelligentie is de grootste uitvinding in onze geschiedenis”, aldus Hawking indertijd. “Het zou echter ook onze laatste kunnen zijn, als we niet nadenken over de bijkomende risico’s.”

Het mag duidelijk zijn dat Hawking op een missie is. Laten we hopen dat hij genoeg bewustzijn onder zijn collega’s weet te creëren, voordat je stofzuigerrobot aan het hoofd van een nieuwe revolutie staat.