Test nu alvast Google’s besturingssysteem voor slimme apparaten

Brillo OS

Google’s nieuwe besturingssysteem Brillo OS is speciaal gemaakt voor slimme apparaten in huis, zoals bijvoorbeeld lampen, wandschakelaars en thermostaten. Daarmee wil Google een eigen standaard neerzetten waarmee al deze apparatuur kan communiceren. Interessant? Dan kun je er nu alvast mee aan de slag. Ontwikkelaars mogen zich namelijk aanmelden voor het early access-programma, zodat ze Brillo OS alvast kunnen testen.

Brillo OS is eigenlijk een uitgeklede versie van Android. Google heeft het mobiele besturingssysteem teruggebracht naar de basis en gespecialiseerd voor domotica, waardoor het zonder problemen kan worden geïnstalleerd op slimme apparatuur in huis.

Volgens Google is Brillo OS aanpasbaar voor ontwikkelaars, waardoor het besturingssysteem nog verder kan worden uitgekleed voor bepaalde apparatuur. Ook dit moet ervoor zorgen dat Brillo op kleine apparaten met weinig geheugen en rekenkracht kan worden geïnstalleerd.

Brillo werkt op Intel, MIPS en ARM-chips, maar Google wil eigenlijk het liefst dat ontwikkelaars speciale Brillo-printplaten gaan kopen. Daarmee zou Google kunnen verzekeren dat Brillo voor lange termijn zal worden ondersteund: het OS moet eens per zes weken een kleine update krijgen, met grotere updates om het jaar.

Google is de zoveelste partij die een eigen platform voor slimme apparaten wil introduceren. Apple doet iets vergelijkbaars met HomeKit, al is dit slechts een platform waarmee apparaten kunnen communiceren, niet een volwaardig OS. Google’s Nest-thermostaat is daarnaast een hub voor andere slimme gadgets in huis.