Dit zijn de 12 gametitels om naar uit te kijken in 2020

Het einde van het jaar is in zicht, tijd om alvast eens snel vooruit te spieken naar 2020. Een jaar wat voor (console)gamers vooral in het teken zal staan van nieuwe hardware, maar er komen ook nog een paar prachtige games op ons af voor het zover is. Tijd voor een overzicht van de belangrijkste games van 2020!

Deze week is het precies 6 maanden geleden dat de gamewereld zich weer trouw verzamelde in LA voor de jaarlijkse beurs E3. Of althans, bíj́na de heel gamewereld dan, want PlayStation ontbrak dit jaar op de beursvloer. Het zorgde voor een voelbare leegte, bovenop toch al wisselvallige gevoelens bij alle aankondigingen.

In veel opzichten is 2019 een overgangsjaar, zeker voor consolegamers. Want zowel Sony als Microsoft hebben aangekondigd in 2020 met nieuwe hardware te komen.

Betekent dat dan dat er helemaal niets is om naar uit te kijken in 2020, behalve de volgende FIFA of Call of Duty? Natuurlijk wel! Ik verzamelde alvast de 12 opvallendste games van 2020!

Halo Infinite

Zeg je Xbox, dan zeg je Halo. Met Infinite maakt de FPS-serie een terugkeer naar zijn beminde hoofdpersonage Master Chief. Waar fans met Halo 5 Guardians nog klaagde over een gebrekkige verhaallijn rond Master Chief, zal Infinite zich juist storten op de supersoldaat.

Helaas is er verder nog weinig bekend rond de nieuwste toevoeging aan de franchise, maar zullen we in 2020 nog genoeg te zien krijgen voor de launch van de game aan het eind van het jaar.

Verwachte lancering: Q4 2020
Platformen: Xbox One, PC

Dragon Ball Z: Kakarot

Ah, Dragon Ball Z. Een vleugje melancholie is niet te onderdrukken bij het bekijken van de trailer van de nieuwe game Dragon Ball Z: Kakarot. Een verlangen terug naar een periode waarin ik kennelijk nog tijd had om één gevecht uitgesmeerd te zien worden over 5-10 afleveringen van de animatieserie.

De trailer maakt al direct duidelijk dat we genoeg oude bekende gaan tegenkomen in Kakarot. Goku, Vegeta, Gohan en Frieza komen onder anderen al voorbij. En hoewel de eerste beelden veel actie laten zien, hebben we hier toch vooral te maken met een RPG, zo blijkt ook uit de eerste previews.

Verwachte lancering: 17 januari 2020
Platformen: PS4, Xbox One, PC

Cyberpunk 2077

De grootste hype op de E3 dit jaar (en de lijstjes voor volgend jaar) is zonder twijfel voor de open-wereld game Cyberpunk 2077. Of dat alleen te maken heeft met de game zelf of de aanwezigheid van Keanu Reeves in zowel de game als tijdens de E3 laat ik in het midden.

De game is gebaseerd op het boordspel/rollenspel Cyberpunk, dat op zijn beurt weer gebaseerd is op donker futuristisch werk van auteurs als William Gibson en Bruce Sterling. Productie is in handen van het Poolse CD Projekt Red, de studio die eerder al de succesvolle The Witcher-serie produceerde.

Verwachte lancering: medio 2020
Platformen: PS4, Xbox One, PC

Final Fantasy VII (remake)

In een mix van enthousiasme en afschuw kijk ik uit naar de lancering van FInal Fantasy VII. Inderdaad, een remake van de ontzettend populaire FF uit 1997.

Enthousiast, omdat ik niet kan wachten om de game opnieuw te ontdekken met ‘vernieuwde’ PS4-power.  FFVII is nog altijd de enige game uit de reeks die ik volledig tot het eind heb volbracht, direct de zwanenzang van één van de controllers van mijn trouwe PlayStation.

En met afgrijzen, omdat ik me ineens realiseer dat dat 23 jaar geleden is geweest. Au.

Verwachte lancering: 3 maart 2020
Platform: PS4

Super Meat Boy Forever

De langverwachte of moet ik zeggen onverwachte opvolger van Super Meat Boy komt er dan eindelijk in 2020. Al in 2014 werd Super Meat Boy Forever aangekondigd door de makers (Team Meat, uiteraard). Maar waar het plan was om een mobile-only game als toevoeging te lanceren, werd al snel duidelijk dat ‘Forever’ een volledige opvolger moest worden.

Zoals het eruit ziet zal Super Meat Boy Forever vrolijk voortborduren op de elementen die van zijn voorganger zo’n culthit maakte. Overigens zal de game dit keer naast de grote consoles en PC ook direct voor mobiel uit worden gebracht.

Verwachte lancering: 16 april 2020
Platformen: PS4, Xbox One, Switch, PC, iOS, Android

Marvel Avengers

Verwacht geen digitale Robert Downey Jr als Tony Stark of Scarlett Johansson als Black Widow in deze nieuwe Marvel Avengers game. Toch is er genoeg om naar uit te kijken.

In het cinematische Marvel-universum is de verhaallijn rond de Avengers dan wellicht tot zijn conclusie gekomen, in de gamewereld openen de helden een nieuw hoofdkantoor in San Francisco. Een feestelijke opening wordt het echter niet.

Nadat Spider-Man en eerder al Batman hebben laten zien dat het heel goed mogelijk is om een snaarstrakke superheldengame neer te zetten, is het aan de Avengers om dat nogmaals te onderstrepen. Assemble!

Verwachte lancering: 15 mei 2020
Platformen: PS4, Xbox One, Stadia, PC

Beyond Good & Evil 2

Klinkt als een sequel, is een prequel. Omgekeerde logica die prima past in het ontwikkeltraject van deze opvo…huh voorganger van de originele Beyond Good & Evil uit 2003. In 2008 werd er voor het eerst openlijk gesproken over een opvolger van de game en hoewel Ubisoft er nog altijd aan werkt is er 11 jaar later nog steeds geen officiële lanceerdatum.

Dat zorgt dus voor koffiedik kijken, maar intussen is er al genoeg infomatie bij elkaar te peuzelen om een ruime schatting te maken. Veel volgers verwachten de game niet meer in 2020, maar met het oog op de vernieuwing in hardware zou het niet gek zijn als men alsnog probeert om BG&E2 rond de feestdagen al in de schappen te hebben.

In de virtuele winkelschappen van Bol en Coolblue is de game in ieder geval al voor te bestellen.

Verwachte lancering: Q4 2020
Platformen: PS4, Xbox One, PC

Way to the Woods

Waar Drake kon bouwen op MySpace, zo had een piepjonge Anthony Tan de fans al snel op Reddit en Tumblr. Al in 2015 publiceerde de toen 16-jarige Tan screenshots van zijn zelfgemaakte game Way to the Woods.

De steun van met name Reddit bracht hem in het vizier van bekende gamefabrikanten en zo begon Tan zijn eigen gamestudio met een deal om Way to the Woods uit te geven – terwijl hij nog op school zat.

Verwachte lancering: medio 2020
Platformen: PS4, Xbox One, Switch, PC

Oddworld: Soulstorm

Abe, ouwe makker. Voor veel gamers die hun consolecarriée begonnen op de originele PlayStation zal deze olijke groene snuiter geen onbekende zijn. Oddworld: Abe’s Oddysee was een van de bekendste en hoogst gewaardeerde platformers op de oer-PS.

In 2020, 23 jaar en een paar hele matige opvolgers later, komt uitgever Oddworld Inhabatants naar eigen zeggen met de enige echte opvolger van die klassieker.

Verwachte lancering: medio 2020
Platformen: PS4, Xbox One, PC

Ori and the Will of the WIsps

Het visueel bijzonder aantrekkelijke Ori and the Blind Forest krijgt dit jaar eindelijk een opvolger. Met Ori and the Will of the Wisps wordt een belofte ingelost die al in 2017 tijdens de E3 werd gemaakt.

Fans kijken met bijzonder hoge verwachtingen uit naar Ori, het is dan ook te hopen dat het avontuur kan voldoen aan alle wensen.

Verwachte lancering: 11 februari 2020
Platformen: Xbox One, PC

Stranger Things

Een nieuw seizoen Stranger Things op Netflix betekent ook: een nieuwe game voor je favoriete mobile device. In navolging van de eerste mobiele games kiest de streamingreus nu voor een hele andere manier van spelen: Augmented Reality.

Althans, daar heeft het alle schijn van, want veel details over de game zijn nog niet bekend. Netflix omschreef het tijdens de presentatie op de E3 als een ‘location based RPG’ en liet weten dat het bedrijf samen gaat werken met Google Maps voor de game.

Dat geeft een hoge Pokémon Go-vibe, dus wie weet sta jij binnenkort wel oog-in-oog met een Demogorgon in de kantine. Overigens zal die dan een stuk minder angstaanjagend zijn dan in de serie zelf, want de stijl van de game is volgens Netflix in de zogenaamde ‘zaterdagochtendcartoon style’, iets dat de teaser afbeelding wel onderstreept.

Verwachte lancering: 2020
Platformen: iOS, Android

The Last of Us part II

Natuurlijk kan op een lijst met belangrijkste games in 2020 The Last of Us Part II natuurlijk niet ontbreken. Net als Beyond Good & Evil was het al vrij snel duidelijk dat Sony met een opvolger zou komen voor hun exclusieve horrorgame The Last of Us uit 2013.

In 2016 werd die opvolger al aangekondigd en buiten een korte update tijdens de E3 in 2018 bleef het lange tijd stil rond de game. Heel stil. Intussen is er een officiele lanceerdatum: 29 mei 2020. Dat is overigens de tweede lanceerdatum, want de release voor februari 2020 werd al vrij snel na de bekendmaking weer ingetrokken.

The Last of Us is een absolute klassieker op de PS4 en ondanks dat de PS5 aan de horizon gloort, kan ik niet wachten tot The Last of  Us Part II er is om de cirkel in dat opzicht weer rond te maken.

Hype much? Jazeker, maar wat zou er nou mis kunnen gaan!?

Verwachte lancering: 29 mei 2020
Platform: PlayStation 4

Afbeeldingen via NextGames / Ubisoft / Microsoft / PlayStation / Projekt RED