Vrouw ziet voor het eerst in 8 jaar dankzij Google Cardboard

Virtual reality kan zelfs voor blinden een belangrijke technologie worden. Dat bewijst een vrouw genaamd Bonny die de ziekte van Stargadt heeft. Deze ziekte zorgt ervoor dat ze inmiddels al 8 jaar blind is – maar met een speciale smartphone-app en de Google Cardboard kan ze alsnog om haar heen kijken.

Bij de ziekte van Stargadt gaan de lichtgevoelige cellen in de ogen langzaam kapot, waardoor een patiënt op termijn steeds minder gaat zien. Het bekijken van een lichtgevend scherm werkt soms echter prima, omdat hier een backlight achter zit. Een simpele VR-bril kan daarom helpen om weer rond te kijken. Een bijbehorende app stuurt het beeld van de camera naar ieder oog, zodat een drager live zijn of haar omgeving ziet.

Er bestaan al langer apparaten die hetzelfde doen voor patienten met de ziekte van Stargadt, maar deze apparatuur is vaak erg duur. Dat is bij Google Cardboard niet het geval: je kunt de kartonnen VR-bril zelf vouwen en er een smartphone in steken, waardoor je meestal slechts een paar tientjes kwijt bent.

De VR-oplossing is even snel in elkaar gezet. Kijken medische instanties serieus naar virtual reality? Dan is er wellicht nog veel meer mogelijk.