Wearables 2.0: biomedische implantaten zijn de toekomst

Weg met de wearables, implantaten moeten we hebben! Ten minste, als je het aan Tim Cannon vraagt. Cannon is een body hacker, die onlangs in zijn eigen arm een implantaat heeft ingebracht om biometrische gegevens te kunnen verzamelen.

Cannon heeft samen met Grindhouse Wetware een chip gebouwd die in staat is allerlei biomedische gegevens te meten. Zo meet de Circadia onder andere de lichaamstemperatuur en krijgt de drager een melding als hij mogelijk de griep zou kunnen krijgen. Via een Bluetooth of internetverbinding worden alle gegevens verstuurd.

In een interview met Motherboard zegt Cannon dat hij met dit soort apparaten meer in contact wil komen met zijn lichaam. Ook automatisering van omgevingen speelt een belangrijke rol. Cannon is namelijk ook bezig met het ontwikkelen van een apparaatje dat voelt of iemand moe of juist energiek is en hier op inspeelt door verlichten aan te doen of een muziekje op te zetten.

Cannon is niet de enige die actief bezig is met dit soort implantaten. Onlangs is namelijk een Indiegogo-project gestart om NFC-chips te kunnen implanteren in handen. Voor slechts $99 kun je een chip in je hand krijgen.

Amal Gaafstra, de persoon die dit project heeft opgezet, loopt zelf al jaren met een chip in beide handen rond. Hij gebruikt de chips om deuren te openen, de auto te starten en als beveiligingsmethode. Een nadeel is dat je wel overal NFC-sensoren moet installeren om gebruik te kunnen maken van je chips.

Enkele weken terug schreven we al over dit fenomeen van bio-hacking. Zoals we toen beschreven, maken implantaten lichamen gevoelig voor hacking. Zoals Cannon in onderstaande video uitlegt, maakt hij hier zich geen zorgen over. Omdat hij zelf een hacker is, weet hij precies wat hij er aan kan doen mochten er problemen ontstaan, zegt hij.