‘YouTube voert geplande wijzigingen zoekalgoritme sneller door na nepnieuws’

YouTube

YouTube was al van plan om zijn zoekalgoritme aan te passen, maar heeft besloten dat nu nog sneller te doen. Dat melden ingewijden tegenover The Wall Street Journal. Aanleiding is dat er veel nepnieuws op het medium verscheen na de schietpartij in Las Vegas afgelopen maandag.

Met het zoekalgoritme wordt bepaald waar video’s precies komen te staan in de zoekresultaten op YouTube. Na een schietpartij als die in Las Vegas verwacht je waarschijnlijk voornamelijk video’s van nieuwszenders. Maar niets bleek minder waar. Bovenaan de zoekresultaten verschenen haatzaaiende berichten en complottheorieën.

Er was bijvoorbeeld een video waarin geclaimd werd dat er meerdere schutters waren. De politie had echter al gezegd dat dit niet het geval was. Toch werd die video – mede dankzij zijn plek in de zoekresultaten – binnen 27 uur 1,1 miljoen keer bekeken.

Wijzigingen

YouTube zou daarom besloten hebben om de geplande wijzigingen aan de zoekalgoritmes eerder uit te rollen. De ingewijde stelt dat er in de nacht van woensdag op donderdag al meer resultaten van gezaghebbende bronnen verschenen. Het is echter niet duidelijk hoe er besloten wordt welke bronnen er als gezaghebbend worden gezien.