Zwitserland start test met zelfrijdende bus in stadscentrum

In het Zwitserse stadje Sion rijden de komende twee jaar een tweetal zelfrijdende bussen door de straten. Het is geen los project buiten het normale openbaar vervoer in de stad om, maar gewoon een dienst van busmaatschappij PostBus. De software die de zelfrijdende bus aanstuurt is ontwikkeld door de Zwitserse startup BestMile. Dit is een spin-off van het Zwitserse onderzoeksinstituut EPFL uit Lausanne.

Het project doet een beetje denken aan de WEpods die in Wageningen rond rijden. Ook in Zwitserland wordt er gereden op de openbare weg tussen het andere verkeer en is er voor de veiligheid nog wel een operator aan boord. Een verschil is dat de WEpods niet meedoen aan het reguliere openbaar vervoer en een stuk kleiner zijn. Het zijn een soort taxi’s, terwijl het project in Sion bestaat uit kleine busjes waarin maximaal 11 passagiers mee kunnen.

De zelfrijdende bus is uiteraard volledig elektrisch en kan maximaal 20 km/u per uur rijden. Met de gewone bus ben je dus een stuk sneller op het werk. Onderdeel van de test is dat er algoritmes worden ontwikkeld waarbij de bussen met elkaar kunnen praten en met andere voertuigen kunnen communiceren. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar het boeken van een rit vooraf en flexibele routes op basis van boekingen.

Gedurende de twee jaar die de test duurt zijn de ritjes gratis.