Zelfrijdende taxi’s kunnen CO2-uitstoot met 90 procent verminderen

Zelfrijdende auto’s zijn niet alleen ontzettend handig als je geen zin hebt om auto te rijden, ze zijn ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Berkeley Lab heeft namelijk uitgezocht dat we de uitstoot van CO2 met 90 procent kunnen verlagen als we massaal overstappen op elektrische, zelfrijdende taxi’s.

Berkeley Lab is er in het onderzoek vanuit gegaan dat we onze eigen auto’s met benzine-motor in 2030 voortaan laten staan en kiezen voor elektrische en zelfrijdende deelauto’s, die we met een app vertellen waar we naartoe willen. Zo is het mogelijk om de auto’s te vullen met passagiers die allemaal dezelfde kant op moeten en wordt voorkomen dat er twee of meer auto’s op en neer moeten naar één locatie. Zo bespaar je namelijk al de helft aan CO2.

Vervolgens is het de bedoeling dat de taxi zelf kiest voor de meest optimale route, terwijl de auto zo ontworpen is dat hij zo min mogelijk last heeft van luchtweerstand. Dat maakt ‘m namelijk nog net even een stukje zuiniger, waardoor je verder kunt rijden op één acculading. Overigens maakt het ook al een behoorlijk verschil als slechts vijf procent van alle conventionele auto’s wordt vervangen door zelfrijdende taxi’s. Dan scheelt dat 7 miljoen vaten olie en daalt de jaarlijkse CO2-uitstoot met 2,4 miljoen ton.