Zelfrijdende Volvo’s gaan undercover in Groot-Brittannië

De zelfrijdende Volvo’s die in 2018 de openbare weg opgaan in Groot-Brittannië, gaan dat undercover doen. Vanaf de buitenkant zal op geen enkele manier duidelijk worden dat het om testauto’s gaat die de taken van de bestuurder deels over kunnen nemen. Dat zegt Erik Coelingh van Volvo tegen The Observer. De autofabrikant wil in 2018 honderd van zijn auto’s loslaten op de Britse wegen.

De maatregel wordt genomen om andere verkeersdeelnemers niet anders te laten reageren dan ze bij normale auto’s zouden doen. Coelingh zegt tegen de Britse krant dat hij zeker verwacht dat mensen zich anders gaan gedragen als ze een zelfrijdende auto zien. Maar hoe precies, weet hij niet. De deels zelfrijdende auto’s proberen zich zo goed mogelijk aan de verkeersregels te houden. Ze zijn doorgaans voorzichtiger dan een mens, waardoor andere automobilisten ze bijvoorbeeld makkelijk af kunnen snijden.

In thuisland Zweden wil Volvo volgend jaar beginnen met een soortgelijke proef. Rondom de stad Göteborg gaan honderd automobilisten met deels zelfrijdende auto’s de weg op. Deze automobilisten kunnen er op bepaalde wegdelen voor kiezen om de auto het werk over te laten nemen.

Verantwoordelijkheid

Een jaar geleden zei Volvo al de verantwoordelijkheid te nemen voor elk ongeluk dat er met een Volvo gebeurt terwijl die in autonome modus rijdt. In The Observer benadrukt Coelingh het statement van de autofabrikant. “Zelfs als de bestuurder een krant leest achter het stuur, zijn wij verantwoordelijk bij een ongeluk”, zegt hij.

Maar hij benadrukte ook dat alle data die de auto verzamelt geanalyseerd zullen worden om te kijken of een andere partij mogelijk verantwoordelijk kan worden gesteld. Coelingh maakt aan de krant duidelijk dat het bedrijf zijn best gaat doen om te onderzoeken of een derde partij de veroorzaker van schade is. “Maar als er een softwarebug is of wat dan ook, zijn wij verantwoordelijk.”