Rotterdam, laat je hacken!

Wat zou je allemaal kunnen doen met de data die door de overheid verzameld is? Welke maatschappelijke en commerciële kansen zijn er te benutten met deze open data? Deze en andere vragen stonden op 12 en 13 oktober centraal tijdens het Rotterdam Open Data Initiatief. Op de eerste dag was er een verkenning: welke maatschappelijke uitdagingen kunnen we te lijf door het ontwikkelen van slimme apps op basis van open data?

Op 13 oktober organiseerde het Rotterdam Open Data Initiatief in samenwerking met HackDeOverheid een Hackathon. Diverse teams hadden zich ingeschreven, en verschillende overheden en instanties hadden datasets beschikbaar gesteld om te laten hacken. Een mooi overzicht van het resultaat van de Hackathon is hier terug vinden.

De open data-beweging begint in Nederland steeds meer voet aan de grond te krijgen. De basisgedachte is eenvoudig: de overheid verzamelt erg veel informatie, en doet dat, uiteraard, met belastinggeld. Dat betekent dat deze data (mits natuurlijk geanonimiseerd) voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn. De mensen achter Hack de Overheid maken zich hier al jaren hard voor, en ze krijgen steeds meer lokale, provinciale en landelijke overheden zo ver om datasets beschikbaar te maken.

In de Verenigde Staten is men, hoe kan het ook anders, al een stuk verder. Obama heeft dit voorjaar een pakket maatregelen aangekondigd om flink te investeren in het gebruik van open data. En ook in Groot-Brittanië wordt dit vanuit de regering gestimuleerd. Daar heeft de overheid een website geopend waar meer dan 8700 datasets terug te vinden, evenals de apps die er mee ontwikkeld zijn.