Nederlandse kunstenaar protesteert tegen ‘like-kopers’ met 20.000 nepaccounts

De Nederlandse kunstenaar Constant Dullaart is bezig om 20.000 Facebook-profielen te maken, waarmee hij onbekende personen of bedrijven massaal kan ‘liken’. Op deze manier wil hij protesteren tegen beroemdheden en multinationals, die zonder blikken of blozen likes voor op Facebook kopen.

In feite maakt Dullaart zijn eigen netwerk aan nepvolgers, maar hij zet ze compleet anders in dan de bedrijven die hij bekritiseert. De kunstenaar vraagt namelijk geen geld om zijn volgersnetwerk in te schakelen. In plaats daarvan moet “een soort ethische commissie van bijvoorbeeld kunstenaars en filosofen gaan bepalen welke personen of bedrijven dat verdienen”, aldus de NOS.

Facebook is hier uiteraard niet blij mee: het sociale netwerk blokkeert nepaccounts die worden aangemaakt, als deze geïdentificeerd kunnen worden. Daarnaast schenden de accounts nog een regel van Facebook: alle nepprofielen tonen op soldaten uit het Hessische leger uit de 18e eeuw. Ze zijn dus niet gebaseerd op mensen die nog echt legen. Dullaart hoopt dat zijn kleine botnetwerk ondanks alles een maand of twee actief kan blijven.

Dullaart zegt het zat te zijn hoe het succes van een kunstenaar is terug te leiden naar de hoeveelheid likes of volgers op sociale media. Zo zag hij hoe The New York Times ooit een kunstenaar prees om haar populariteit op Instagram, terwijl een groot aantal van haar volgers nep was. Dat wist Dullaart: de accounts waren namelijk van hem.