Dit is waarom Tim Cook het gesprek aanging met Donald Trump

Tim Cook, de CEO van Apple, heeft vandaag in een aantal vragen op de interne website voor werknemers uitgelegd waarom hij met Donald Trump in gesprek is gegaan. Dat meldt TechCrunch. Het eenvoudige antwoord? Je moet komen opdagen om wat te kunnen zeggen.

Op 14 december ontmoetten leiders uit de techindustrie de toekomstige president Donald Trump. Hierbij waren onder meer Larry Page en Eric Schmidt (Alphabet), Satya Nadella (Microsoft) en dus Tim Cook bij. Mensen die eerder stevige kritiek uitten op Trump. Dus waarom wil je dan met zo’n man in gesprek? Cook heeft daar dus wat licht op laten schijnen.

Schreeuwen verandert niets

Volgens Cook had het meer waarde om het gesprek wel aan te gaan dan om dat niet te doen. “Persoonlijk vond ik de zijlijn nooit een succesvolle plek om te staan”, schrijft hij.

“De manier waarop je invloed kunt uitoefenen op problemen, is door in de arena te staan. Dus of het nu om dit land, de Europese Unie, China of Zuid-Amerika gaat, wij houden ons ermee bezig. En dat doen we als we het ergens mee eens zijn en als we het ergens niet mee eens zijn. Ik denk dat het heel belangrijk is om dat te doen, omdat je dingen niet kunt veranderen door maar te gaan schreeuwen. Je verandert dingen door aan iedereen te laten zien dat jouw manier het beste is.”

Cook vindt bovendien dat er een aantal specifieke onderwerpen zijn waar Apple veel om geeft, en dat het bedrijf zich daarvoor moet inzetten. “Overheden kunnen onze mogelijkheden om te doen wat we doen aantasten. Ze kunnen dat op positieve manieren doen, maar ook op minder positieve manieren.”

Dit laat misschien niet zien waarom Cook naar het gesprek met Trump ging, maar hij noemt wel een aantal onderwerpen waar Trump duidelijk een andere mening over heeft dan Apple. Apple richt zich volgens haar CEO namelijk op privacy, beveiliging, onderwijs en groene stroom. Onderwerpen waar Trump lijnrecht tegenover staat. Zo wil hij de encryptie verzwakken en in de opwarming van de aarde gelooft hij niet.

Tesla en Uber

Het is echter nog maar de vraag of Trump al zijn plannen die hij tijdens de campagne voor het presidentschap aankondigde ook uit gaat voeren. Op een aantal andere plannen is hij inmiddels al teruggekomen.

Bovendien heeft hij Tesla-CEO Elon Musk en Uber-CEO Travis Kalanick toegevoegd aan zijn adviesraad, die met een beetje geluk een positieve invloed kunnen uitoefenen op de toekomstige president.