‘Apple wil microbetalingen aanbieden in Apple News’

Apple News

Apple wil microbetalingen aanbieden in Apple News. Dat zegt een uitgever tegen AdAge. Met zo’n functie kunnen gebruikers een klein bedrag betalen om een artikel te lezen. De nieuwsapp van Apple zou daarmee onder meer de concurrentie aangaan met Blendle, het Nederlandse betaalplatform voor artikelen uit kranten en tijdschriften.

De optie zou een poging zijn van Apple om meer omzet te genereren met Apple News. In de nieuwsapp kunnen uitgevers hun artikelen plaatsen, maar de mogelijkheden om geld te verdienen zijn beperkt. Bij het vergelijkbare Instant Articles van Facebook heeft hetzelfde probleem ervoor gezorgd dat kranten het platform verlaten.

Het Nederlandse betaalplatform Blendle is sinds vorig jaar ook beschikbaar in de Verenigde Staten. Mocht Apple ook microbetalingen in Apple News aanbieden, dan gaan de twee diensten met elkaar concurreren. Zolang Apple News niet in Nederland beschikbaar is, zal die concurrentie in ons land waarschijnlijk uitblijven. De nieuwsapp van Apple is tot nu toe alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië.

Advertenties

Daarnaast zou Apple uitgevers ook de mogelijkheid willen geven om hun eigen advertentietechnologie in Apple News te gebruiken. Nu maken advertenties nog gebruik van een systeem van Apple. Dat zou de uitgevers echter veel moeite kosten en bovendien weinig opleveren. In de toekomst zouden uitgevers bijvoorbeeld ook advertenties via Google aan hun artikelen kunnen toevoegen.

Artikelen die in Apple News worden gelezen, zouden dan evenveel kunnen opleveren als artikelen op hun eigen website. Het duurt volgens een bron van AdAge waarschijnlijk nog wel ‘enkele maanden’ voordat Apple de nieuwe advertentiemogelijkheden of de microbetalingen beschikbaar maakt.