Eindhovense student maakt Acoin: offline betalen met een digitale munt

Barzhalen cash

Felix Mollinga, student aan de Design Academy Eindhoven, heeft een offline munt ontwikkeld waarmee je elektronische betaalverkeer volledig anoniem blijft. Het gaat om Acoin, dat je privacy moet verbeteren.

Met Acoin is het mogelijk om via een mobiele app je geld over te zetten naar een USB-stick. Het geld wordt voor je opgeslagen en op een display is het bedrag af te lezen. Doordat alles offline is, zijn al je transacties anoniem. Net als met cash geld dus, maar dan zonder dat je losgeld bij je draagt.

Acoin

“Onze uitgaven geven weer wie we zijn en wat we doen. Je gegevens worden gedeeld met iedereen die bereid is hiervoor te betalen. Met een cashloze toekomst verdwijnt ook onze vrijheid voor anoniem betaalverkeer, en Acoin is hier de oplossing voor”, aldus Felix Mollinga.

Geld overmaken

Geld overmaken doe je met een vingerafdruk, om te verifiĆ«ren dat jij het echt bent. Daarnaast kun je ook een Acoin – dus een USB-stick – met daarop het gewenste bedrag aan een ander geven. De ontvanger kan het vervolgens weer op zijn eigen bankrekening storten. Het idee daarachter is dat het niet duidelijk is door wiens handen het geld gepasseerd is, waardoor het niet te traceren is en je betalingen anoniem zijn.

Acoin maakt gebruik van een cryptovaluta. Die geldvormen, bijvoorbeeld de bitcoin, staan los van gecontroleerde banken. In plaats daarvan wordt het eigendom van de munt vastgelegd in een netwerk van telefoons en computers.