‘Sommige stemcomputers VS hebben software voor toegang op afstand’

Amerikaanse vlag, VS,

Een aantal stemcomputers in Amerika bevatten software voor toegang op afstand, die vooraf geïnstalleerd was. Dat heeft het bedrijf Election Systems and Software (ES&S) toegegeven, meldt Motherboard. Dat blijkt uit een brief van ES&S aan senator Ron Wyden, die de website in handen heeft.

Tussen 2000 en 2006 zou de software pcAnywhere aan “een klein aantal klanten” geleverd zijn. Met de software kunnen systeembeheerders op afstand onderhoud uitvoeren of software veranderen. In februari dit jaar zei een woordvoeder van ES&S echter nog dat het bedrijf nooit pcAnywhere op stemsystemen geïnstalleerd had.

Lekken

Dat pcAnywhere op de stemcomputers geïnstalleerd was, is een probleem. Dit soort computers moeten namelijk van andere systemen en toegang tot het internet afgesloten zijn, omdat er mogelijk anders lekken ontstaan die door kwaadwillenden misbruikt kunnen worden.

Volgens Motherboard is ES&S de belangrijkste fabrikant van stemcomputers in de VS. Minstens 60 procent van de stemmen in 2006 werden via een systeem van het bedrijf getabelleerd. Tegenover Wyden zegt het bedrijf dat de software sinds december 2007 niet meer op de systemen geïnstalleerd is.