Toekomstige iPhone schermt content af voor onbekende gezichten

Vandaag sleepte Apple een patent in de wacht dat een gezichtsdetectie- en beschermingssysteem omschrijft. Volgens onder meer Appleinsider.com zou dat patent kunnen wijzen op nogal gave toepassingen. Zo zouden contactgegevens van bellers en mailers alleen zichtbaar zijn voor jouw ogen.

Stel dat je telefoon gaat, maar je iPhone ziet een ander gezicht boven zich hangen dan het jouwe; dan kan het slimme telefoontje de contactgegevens van de beller afschermen. Je hoort dan alleen de ringtone, maar ziet verder niets. Dat geldt natuurlijk ook voor inkomende mailtjes: die worden alleen zichtbaar voor jouw ogen.

Ook omschrijft het patent scenario’s waarbij bijvoorbeeld een Macbook een gezicht kan herkennen en bovendien kan zien dat de ogen op het scherm gericht zijn. Ideaal, want niets is zo irritant als compleet in een artikel verzonken te zijn en dan plotsklaps die screensaver-goudvissen over je scherm te zien zwabberen. Weg concentratie! In de toekomst moet je scherm je ingespannen blik kunnen zien en de screensavers tijdelijk uitschakelen.

Het systeem moet bovendien zelflerend zijn: het leert je gezicht zo goed kennen dat het op termijn wellicht ook je emoties kan interpreteren. Het is nog onbekend wanneer deze technologie voor het eerst in Apple-devices te vinden is. Maar gezien Apple’s recente aankoop van 3D-sensorfabrikant Primesense ligt het in de lijn der verwachting dat dat niet al te lang meer kan duren.

Afbeelding: Flickr.com/photos/j-and-p/