Aanschouw het opzichzelfstaande universum dat Reddit heet

“De;De krochten van het Internet” of “het online afvoerputje“. Typische namen die mega-communities als 4Chan of Reddit regelmatig mee krijgen in de media. Toegegeven, ze hebben hun gezicht (en soms de acties van hun gebruikers) niet altijd mee, maar deze visualisatie laat zien dat het ook prachtige ‘online melkwegstelsels” zijn.

Ik kom er zelf ook niet of nauwelijk door heen, maar wie zich een weg weet te navigeren door Reddit, zal herkennen dat het een enorm netwerk. Via de comments of linkjes in een bepaalde categorie kom je weer in eens andere subcategorie en voor je het weet bevindt je je in een niche-netwerk waar je niet eerder van had bedacht dat het zou bestaan.

Op basis van een dataset, die Reddit-gebruiker sharkbait784 kreeg aangeleverd van een administrator, ontstond deze tamelijk indrukwekkende data visualisatie. Een netwerk diagram die de relatie toont tussen alle posts op het platform sinds 2008. De screenshots doen het project geen eer aan, ga het daarom snel zelf hier bekijken. Zoom in, zoom uit en zoek onderwerp.

Coolcoolcool.

subreddit-graph-3 subreddit-graph-1