‘Alexa-team van Amazon kan toegang krijgen tot huisadressen gebruikers’

Amazon Alexa, slimme speaker

Een team van Amazon die de commando’s van Alexa-gebruikers controleren, had ook toegang tot locatiegegevens. In sommige gevallen zouden ze zelfs vrij eenvoudig het huisadres van een klant kunnen achterhalen. Dat stellen vijf werknemers die kennis hebben over het programma tegenover Bloomberg.

Het team zit verspreid over drie continenten, en schrijft een deel van de spraakopnames die Alexa heeft opgepikt uit. Die tekst wordt ook geannoteerd en geanalyseerd. Het programma is ontstaan om de spraakassistent te helpen om commando’s beter te begrijpen en er beter op te reageren.

Teamleden met toegang tot de geografische coördinaten van Alexa-gebruikers kunnen die echter eenvoudig intypen in kaartsoftware van derde partijen om huisadressen te vinden, aldus de werknemers. Er is geen indicatie dat werknemers ook daadwerkelijk hebben geprobeerd om individuele gebruikers te vinden, maar de bronnen van Bloomberg zeggen zich wel zorgen te maken over de onnodig brede toegang van werknemers tot gebruikersdata.

Verklaring Amazon

Amazon liet eerder deze maand weten dat het programma inderdaad bestaat, maar zei toen dat werknemers geen directe toegang hebben tot informatie die een persoon kan identificeren. Nu heeft het bedrijf een nieuwe verklaring gegeven, waarin het zegt dat de toegang tot interne tools alleen aan een gelimiteerd aantal werknemers gegeven wordt.

Die werknemers hebben de toegang nodig om “de dienst te trainen en verbeteren door extreem kleine stukjes van interacties te verwerken”. “Ons beleid verbiedt werknemers om toegang te hebben tot gebruikersdata voor enige andere reden en om het om een ander reden te gebruiken.”

Hoeveel mensen toegang hebben tot het systeem. Twee werknemers stellen dat ze denken dat het gaat om het overgrote deel van de werknemers in de Alexa Data Services-groep.