Amerikaanse overheid richt zich op onderling communicerende auto’s in 2017

Terwijl we voorlopig nog wel even kunnen wachten op volledig zelfrijdende auto’s, wil men in de Verenigde Staten de komende jaren fiks meters maken met het realiseren van onderling communicerende auto’s. Sterker, het zou een verplichting worden in 2017. zo maakt het Department of Transportation (DOT) bekend.

In een uitbreide post op hun website deelt de DOT zijn plannen om de komende jaren te investeren in communicatie van auto naar auto om de veiligheid op de Amerikaanse snelwegen te verhogen.

Decades from now, it’s likely we’ll look back at this time period as one in which the historical arc of transportation safety considerably changed for the better, similar to the introduction of standards for seat belts, airbags, and electronic stability control technology

De aankondiging komt dik een jaar na een uitgebreide pilot, waarbij zo’n 3000 auto’s in de staat Michigan werden uitgerust met extra communicatiemiddelen, waarbij zij elkaar via een apart protocol ‘waarschuwde’ voor elkaars nabijheid. Op deze manier zouden botsingen op hoge én lage snelheid drastisch verminderd worden.

Er werd echter ook getest met ‘externe zenders’, die er voor zorgen dat automobilisten zich aan de snelheidslimiet houden of de auto gas laten terugnemen bij het naderen van wegwerkzaamheden.

De DOT wil de komende weken meer resultaten van het onderzoek openbaar maken en op basis van deze informatie regels gaan opstellen rondom onderling communicerende auto’s. De beleidsbepalers zijn echter overtuigd genoeg om te stellen dat het in 2017 een verplichting gaat zijn om auto’s uit te rusten met extra communicatiemiddelen.