Apeldoorn wil jeugdcriminaliteit voorspellen met ‘big data’

Hoe groot is de kans dat een kind de criminaliteit ingaat? Daar wil de gemeente Apeldoorn antwoord op geven met behulp van big data, meldt De Stentor. Door gegevens van allerlei instanties te combineren, hoopt de gemeente de kans toekomstige overtredingen onder kinderen in bepaalde wijken gaan voorspellen.

Daarvoor zal de gemeente gegevens over inbraak, aangiftes, inkomensprofielen, spijbelen, gezinssituaties en woningen combineren. Er wordt op die manier gekeken waar een jongere wellicht het criminele pad opgaat, maar de gemeente wil ook op zoek naar mogelijke oorzaken.

De data wordt geanonimiseerd, om zo de Wet op de Bescherming Persoonsgegevens te honoreren. De Autoriteit Persoonsgegevens kijkt ook mee of dat goed verloopt. Volgens de gemeente doet de politie al iets vergelijkbaars, om de kans op bijvoorbeeld inbraken bij bepaalde wijken in te schatten. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar bouwjaren van woningen, de ligging van een wijk en eerdere inbraken die plaatsvonden.

Je kunt strikt gezien niet helemaal over big data spreken, vertelt een woordvoerder van de gemeente aan Tweakers. Omdat de data zich alleen richt op Apeldoorn, zou de gegevenspoel daar nu nog niet groot genoeg voor zijn.