Apple neemt vooraanstaande AI-onderzoeker in dienst

Siri

Apple heeft Russ Salakhutdinov, een vooraanstaande onderzoeker op het gebied van machine learning, in huis gehaald. Het nieuws daarover maakte Salakhutdinov zelf via Twitter bekend. Hij gaat leiding geven aan een groep mensen die onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie. Salakhutdinov is op dat gebied ook werkzaam bij de Carnegie Mellon University.

Hoe die groep precies is opgebouwd en waar die zich mee bezig houdt, is niet bekend. Salakhutdinov laat weten zijn bezigheden bij Apple te combineren met zijn werk bij Carnegie Mellon. Of hij van Apple toestemming krijgt om resultaten van onderzoek bij zijn bedrijf te publiceren, is afwachten. Apple is van huis uit een gesloten bedrijf, terwijl wetenschappers vaak wensen dat hun werk openbaar wordt gemaakt.

Op basis van verschillende overnames, vacatures en het in huis halen van mensen, is vast te stellen dat Apple vol in zet op kunstmatige intelligentie. Een concreet resultaat daarvan is echter nog niet naar buiten gebracht. Met name spraakassistent Siri kan flinke verbeteringen vertonen als het beter in staat is gesprekken met mensen te voeren.

Op dat gebied gaat het bedrijf de komende tijd concurrentie krijgen van Google, dat zijn Google Assistent op de markt gaat brengen. Maar ook rivaal Samsung is met een slimme assistent aan de slag gegaan. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft Viv overgenomen. Deze spraakassistent is gemaakt door dezelfde mensen die ook Siri hebben bedacht en uiteindelijk hebben verkocht aan Apple.