Asus Zenbo: Een betaalbare robot voor in huis

ASUS Zenbo

Asus heeft een robot voor in huis ontwikkeld, die je moet helpen met allerlei kleine klusjes. De Zenbo, zoals de robot heet, werd gepresenteerd op Computex in Taiwan. Hij heeft een schattig uiterlijk gekregen met een gezicht dat voorzien is van een groot touchscreen waarop ogen worden getoond. De Zenbo kan zich rollend voortbewegen in huis.

Het robotje praat met smart home-producten, waardoor je via spraakcommando’s bijvoorbeeld je lampen aan en uit kan doen. Daarnaast kun je via het touchscreen videochatten, recepten opzoeken of online winkelen. De vraag is alleen waarom je dat via de robot zou willen doen en niet via een smartphone of tablet…

Met de Zenbo richt Asus zich vooral op ouderen. Het is dan ook de bedoeling dat hij mensen gaat herinneren aan medicijngebruik en iemand kan waarschuwen als de eigenaar is gevallen. In zo’n geval kan een familielid de besturing van de robot overnemen en via de camera meekijken.

Er zijn ook functies gericht op kinderen, maar daarbij gaat het vooral om entertainment. De robot kan dansen en verhaaltjes vertellen. Ontwikkelaars kunnen nieuwe functies toevoegen, want er is een SDK beschikbaar om applicaties en diensten te ontwikkelen.

Prijs en beschikbaarheid

Het meest interessante is echter de prijs. De robot kost slechts 599 dollar (ruim 500 euro) en is daarmee relatief betaalbaar. De vraag is natuurlijk wel of Asus genoeg meerwaarde kan bieden boven bestaande smart home-producten en apps op telefoons/tablets. Als de meerwaarde van de Zenbo enkel is dat hij er leuk uitziet, dan is 599 dollar nog steeds een heleboel geld.

Wanneer hij precies op de markt komt en in welke landen is trouwens nog niet bekend. Het zal grotendeels afhankelijk zijn van welke taal hij spreekt. Op een Nederlandse release zou ik dan ook voorlopig nog niet rekenen.