BlackBerry toch niet zo veilig: Canadese politie kon jarenlang chats meelezen

Een BlackBerry-gebruiker geeft meestal één bepaalde reden waarom hij bij zijn telefoonmerk blijft: het is een stuk veiliger. Chats van BlackBerry worden al jaren versleuteld verstuurd, ver voordat andere chatdiensten dat begonnen te doen, waardoor je gesprekken niet zo snel afgeluisterd kunnen worden. Tenminste, dat is wat we jarenlang hebben gedacht.

Volgens Vice heeft de Canadese politie namelijk al jarenlang de algemene encryptiesleutel van BlackBerry’s chatdiensten PIN en BlackBerry Messenger in handen, waardoor ze iedere chat met gemak konden afluisteren.

De sleutel werd in 2010 door de Canadese politie gebruikt bij ‘Project Demelza’, een onderzoek naar maffiamoorden in het land. In een rechtszaak over dit onderzoek kwam het gebruik van de BlackBerry-sleutel ineens naar voren. De politie wilde de sleutel niet met de rechter delen, omdat dit een “sleutel voor de voordeur van alle gebruikers” zou zijn. Alleen privételefoons zijn getroffen: zakelijke toestellen gebruiken een andere encryptiesleutel.

Software update

De politie gebruikte een speciale machine om berichten verzonden naar BlackBerry’s mee op te vangen, waarna de berichten met de sleutel leesbaar werden gemaakt. Of dat inmiddels nog steeds gebeurt is niet bekend, maar volgens experts kan BlackBerry dit alleen tegengaan met een grote software-update. De kans is daarom groot dat het nog steeds mogelijk is.

Dat alles komt aan het licht terwijl Apple en andere grote techbedrijven juist spionage door Amerikaanse inlichtingendiensten tegen probeert te gaan. Het is nu nog afwachten hoe BlackBerry hierop gaat reageren.