Chinezen hebben bizar plan bedacht om letterlijk over files heen te rijden

Het zou het idee van een kind van 8 kunnen zijn, maar ontwerper Youzhou Song bedoelt het bloedserieus. Hij heeft een bus ontworpen die twee rijbanen breed is en helemaal open is aan de onderkant. Op die manier kan de bus over auto’s die in de file staan heenrijden.

De ontwerper toonde zijn idee vorige week op de Beijing International High-Tech Expo. De Transit Elevated Bus, zoals het ding heeft, kan maximaal 1200 passagiers vervoeren. Hij is volledig elektrisch en rijdt op rails of volgt een lijn die verf op de weg is aangebracht. De bouw zou relatief goedkoop zijn als je het vergelijkt met een metro: eenvijftigste van de prijs. En over een jaar zou de eerste Transit Elevated Bus al rond kunnen rijden op de weg, melden Chinese media.

In Nederland lachen we om dit soort bizarre uitvindingen van de Chinezen. Helemaal als je ziet hoe ze hem met een model inclusief speelgoedauto’s hebben gepresenteerd. Maar het zou me niets verbazen als er binnenkort daadwerkelijk zulke bussen rondrijden in China. En dan ben ik heel erg benieuwd hoe automobilisten zich voelen op het moment dat er een bus over hen heenrijdt.