Daily Telegraph schrijft verwijderde ‘Right to be forgotten’ artikelen nu opnieuw

Dankzij een opmerkelijke uitspraak van het Europese Hof afgelopen mei kunnen internetgebruiker sinds kort een verzoek bij Google indienen om ‘schadelijke informatie’ over henzelf uit de zoekresultaten te laten verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan veroordeelde pedofielen over wie ooit een artikel in de krant is verschenen, of andere discutabele situaties rondom een persoon.

Voor veel media betekent de nieuwe maatregel een verkapte vorm van censuur, omdat Google niet langer doorverwijst naar artikelen die onrecht aan de kaak stellen. Vandaar dat de Britse krant The Daily Telegraph vorige week besloten heeft om verwijderde artikelen simpelweg te herschrijven en opnieuw te publiceren.

Zo creëert de krant wat het zelf ‘het Barbra Streisand effect‘ noemt: Het verwijderen van iets waardoor er eigenlijk veel mee nadruk op komt te liggen dan daarvoor het geval was. Zo worden er op dit moment artikelen opnieuw gepubliceerd over een aantal criminele zaken die oorspronkelijk dateren uit 2001.

Soillant detail is dat er op dit moment drie artikelen óver ‘The Right to be Forgotten’ op de Daily Telegraph website zelf verdwenen zijn. Waarom deze artikelen op dit moment 404-pagina’s geven is (nog) niet bekend.