Deze rupsbandrobot leert kinderen programmeren

Codie robot

Programmeren lijkt, voordat je ermee aan de slag gaat, niet de spannendste bezigheid. Het is daarom ook tof om te zien hoe steeds meer startups erover nadenken hoe programmeren aanlokkelijker gemaakt kan worden voor kinderen. Neem bijvoorbeeld Codie Labs, dat werkt aan de speelgoedrobot Codie. Kinderen kunnen deze zelf programmeren, waardoor ze hun probeersels meteen in de praktijk kunnen uittesten.

De Codie is van hout en heeft aan de zijkanten rupsbanden om rond te rijden. Voorop zitten nabijheidssensoren en een microfoon, waarmee het apparaat kan navigeren – mits hij daarvoor is geprogrammeerd.

Dat programmeren is speciaal toegespitst op kinderen. De robot heeft een bijbehorende smartphone-app, waarin je zonder codekennis toch een programma kunt samenstellen. Daarin vind je simpele commando’s zoals ‘wacht’ en ‘draai’, die je in een programma kunt slepen. Kinderen kunnen meerdere programma’s maken en opslaan voor later gebruik.

De Codie wordt hopelijk rond kerst verkocht – al vertelt de bedenker aan TechCrunch dat het ook wel eens begin 2016 kan worden. De robot zal dan 199 euro gaan kosten. Interesse is er alvast: er zijn al 500 modellen gereserveerd door kopers.

Codie is niet de eerste programmeerrobot voor kinderen. Eerder schreven we over een alternatief met een speciale origamibehuizing.