Eindelijk: Vanaf 2016 hebben ook Europese vliegtuigen WIFI onderweg

Wie wel eens binnen Amerika vliegt is er zo langzamerhand al een beetje aan gewend geraakt: WIFI aan boord van het vliegtuig. In Europa moeten we nog even wachten op dergelijke technologische vooruitgang, al is er nu sprake van dat we in 2016 wel eens over dezelfde luxe als de Amerikanen zouden kunnen gaan beschikken.

Het Londense satelliet bedrijf Inmarsat kondigde vorige week plannen aan om een 4G in-flight breedband verbinding te willen gaan aanbieden op Europese vluchten. In Amerika lanceert AT&T binnenkort een soortgelijk product. De huidige aanbieder van in-flight internet in de VS, GoGo, biedt op dit moment nog een veel langzamere 3G verbinding.

Ondertussen is British Airways is al in gesprek met Inmarsat om de nieuwe 4G dienst mogelijk te gaan maken. De verwachting is dat veel andere Europese luchtvaartmaatschappijen snel aan zullen aanhaken.

In totaal trekt Inmarsat $550 miljoen dollar uit om het netwerk mogelijk te maken. Het bedrijf verwacht dat in 2020 ruim de helft van alle commerciƫle vluchten is uitgerust met on-board WIFI.