Ervaar hoe het is om autisme te hebben met deze virtual reality-app

Autisme hebben, is niet eenvoudig. Maar voor de meeste mensen is het niet voor te stellen hoe het is om de wereld te ervaren als je hier last van hebt. Zo kunnen de geluiden van het alledaagse leven die je vaak niet eens opmerkt voor mensen met autisme overweldigend zijn. Nieuwsgierig hoe dat is? Dat kun je nu ontdekken met een speciale app.

De National Autistic Society heeft een virtual reality-ervaring gemaakt over autisme. De app is een nieuwe versie van hun eerdere video over een jongen met autisme, die overweldigd wordt in een winkelcentrum met zijn moeder. In de VR-ervaring zie je de gehele situatie door zijn ogen. Je kunt om je heen kijken en diverse sensaties horen. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone, de app en een Google Cardboard.

Het goede doel hoopt dat je via VR de ervaringen van iemand met autisme echt kunt voelen en het publiek met empathie reageert. “We zijn heel erg enthousiast om de eerste organisatie te zijn die virtual reality gebruikt om te demonstreren hoe dit aspect van autisme kan voelen”, vertelt Mark Lever, chief executive van de National Autistic Society, aan Mashable.

Campagne

Ook het hoofdpersoon van de film, Alex Marshall van tien jaar oud, is enthousiast. “Ik vond het geweldig om deel te zijn van de film. Het was alsof ik de loterij 20 triljoen keer won en ik ben heel enthousiast over VR, zodat ik mijn vrienden kan laten zien hoe dingen voor mij voelen. Het helpt echt als mensen het begrijpen en dit is een erg coole manier om dat te doen. Je kunt iemand gewoon de binnenkant van je hoofd tonen!”

De VR-ervaring wordt als onderdeel van de Too Much Information-campagne van de organisatie in het Verenigd Koninkrijk op verschillende plaatsen getoond. Daarnaast komt er een lesplan voor scholen over autisme.

Virtual reality wordt tegenwoordig vaker gebruikt om bepaalde ziekten en aandoeningen onder de aandacht te brengen. Zo werd in oktober vorig jaar een 360 graden-video gemaakt om mensen inzicht te geven in hoe het is om de huidziekte psoriasis te hebben In de VR-video ervaren kijkers hoe mensen erop reageren. Ook deze film was te bekijken met een Google Cardboard, maar voor een betere ervaring werd een meer professionele VR-bril aangeraden.