EU en VS weten geen akkoord te bereiken over Safe Harbour-verdrag

Privacy

De Verenigde Staten en de Europese Unie zijn er niet in geslaagd om een nieuw akkoord te bereiken over een nieuw Safe Harbour-verdrag. De twee partijen hadden van Europese privacytoezichthouders tot eind januari de tijd gekregen om het eens te worden over de nieuwe regels, die de ongeldig verklaarde Safe Harbour-regeling had moeten vervangen, laat Reuters weten.

Het Safe Harbour-verdrag was een overeenkomst tussen de VS en de EU waarin afspraken waren gemaakt over de opslag van gegevens van Europese burgers op server in de VS. Dit werd ongeldig verklaard omdat de Amerikanen volgens het Hof onze gegevens niet voldoende zouden beschermen. Door het verdrag te schrappen hebben de Amerikanen niet zomaar meer toegang tot persoonsgegevens.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hadden van de Europese privacytoezichthouders daarom drie maanden gekregen om tot een nieuw akkoord te komen. Die datum is gisteren verstreken zonder een nieuw akkoord te bereiken.

De gevolgen van het uitblijven van een akkoord zijn niet bekend. De Europese privacytoezichthouders gaan hier dinsdag over overleggen. Een mogelijk gevolg is het ongeldig verklaren van de regelingen waar organisaties op dit moment het exporteren van persoonsgegevens op baseren. Het ontbreken van het ongeldig verklaren zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat Amerikaanse bedrijven, zoals Facebook geen data van gebruikers mogen opslaan in de Verenigde Staten.