Findbox herkent artikelen die klanten meenemen naar de winkel

Misschien herken je het wel: je hebt een specifiek schroefje waar je er nog drie van nodig hebt. Of je staat in de winkel tussen inktcardridges te zoeken naar de cardrigde van hetzelfde merk met hetzelfde nummer, als de lege die je in de hand hebt. Een Duits bedrijf eeft iets bedacht wat klanten van winkels in dit soort situaties kan helpen: de Findbox.

Het idee is eigenlijk heel simpel: de Findbox maakt een 3D-scan van het product dat je er inlegt en herkent het vervolgens. Vervolgens kan het apparaat direct vertellen of het product op voorraad is en waar je het kan vinden. Dankzij de bijbehorende Lightguide kunnen zelfs de plekken in een schap waar het product zich bevindt oplichten.

Het apparaat wordt al gebruikt in Nederland bij drie vestigingen van groothandel Makro, in Amsterdam, Delft en Vianen. Voor consumenten krijgt de MediaMarkt in Hengelo volgende maand de primeur, waarschijnlijk volgen andere MediaMarkt-vestigingen later.

Op dit moment is de Findbox in staat om onder meer lampen, inktcartridges, batterijen en onderdelen zoals schroeven te herkennen. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan een scanner die smartphones herkent, voor de verkoop van accessoires.