Galaxy Gear Smartwatch officieel gelanceerd in Berlijn

In een bomvolle Tempodrom in Berlijn verzamelden tech journalisten van over de hele wereld zich vanavond voor misschien wel de meest geanticipeerde gadgetlaunch van het afgelopen jaar: De Galaxy Gear Smartwatch van Samsung. Vorige week werd al bekend dat het apparaat vandaag tijdens het Samsung Unpacked event gepresenteerd zou gaan worden, en nu was het dan eindelijk zo ver.

De Galaxy Gear beschikt over een subtiel 1.63 inch display waarop je straks diverse apps kunt installeren. Met een batterijduur van ongeveer een dag zul je je Galaxy Gear wel regelmatig moeten opladen, dat komt wellicht ook door de  verbinding die het apparaat met je smartphone maakt om online te kunnen zijn.

livestream

De Gear beschikt over een ingebouwde camera, die opvallend genoeg niet op het horloge zelf, maar in het bandje zit. Je kunt hierdoor een foto maken met je horloge door je arm voor je te houden en de camera te bedienen via het touchscreen.

Helaas deelde Samsung vanavond niet meer specs dan een 800Mhz CPU en ingebouwde accelerometers en gyroscopen. Daarmee kunnen eerder geruchten over ingebouwde hartslagmeters en een integratie met het S Health platform niet worden bevestigd.

screenshot galaxy gear

Een aantal andere functionaliteiten baarde dan wel weer opzien. Zo is het, dankzij de ingebouwde camera, mogelijk om zogenaamde “visual notes” te maken. Met andere woorden: je horloge als “memographer”. En daarmee schurkt Samsung dicht aan tegen de plannen van de lifeloggers van Memoto.

Maar misschien nog wel het opvallendste was de uitleg van het hands-free bellen met de Gear. Het is, middels de connectiviteit met je smartphone, wel degelijk mogelijk om telefoongesprekken te starten met het horloge.

Je kunt ze echter ook beantwoorden en daadwerkelijk voeren, door je arm naast je oor te houden: de ingebouwde speaker en microfoon zorgen er voor dat je een gesprk kan voeren. Hoe zich dat in de praktijk laat vertalen, is nog maar vraag, want het ziet er enigzins kolderiek uit.

De Gear kan eigen apps draaien en zal bij de launch onder andere de beschikking krijgen over apps als RunKeeper en Path. Helaas zal het horloge in de eerste weken alleen kunnen communiceren met de – ook vanavond aangekondigde – Galaxy Note 3. Samsung hoopt eind september en begin oktober ook de Galaxy S telefoons compatible te hebben met het slimme horloge.

In tegenstelling tot het developer prototype dat eerdere deze week lekte, moeten we na een eerste blik op de Galaxy Gear constateren dat het best een fraai toestel is geworden. Het is de bedoeling dat de Samsung Galaxy Gear einde deze maand beschikbaar komt in 149 landen. Een adviesprijs werd niet genoemd tijdens de introductie.