Facebook, Google en Twitter doen oproep aan Trump om encryptie te beschermen

Een groot aantal internetbedrijven – waaronder Amazon, eBay, Google, Netflix, Snapchat, Twitter, Uber en Facebook – hebben een oproep gedaan aan Donald Trump om encryptie te beschermen. De bedrijven zijn, samen met tientallen anderen, verenigd in de Internet Association. Die heeft een brief (pdf) gestuurd aan de president-elect.

Trump heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over encryptie en is een voorstander van achterdeurtjes die gebruikt kunnen worden door politie en inlichtingendiensten in hun strijd tegen criminaliteit en terrorisme. Dit voorjaar riep hij in de strijd tussen Apple en de FBI zelfs op om Apple te boycotten, omdat het bedrijf weigerde de FBI te helpen toegang te krijgen tot de iPhone van een verdachte.

De internetbedrijven roepen Trump op om zijn mening aan te passen en sterke encryptie te respecteren:

Sterke encryptie is van kritiek belang voor onze nationale en individuele veiligheid. Het is de kern van onze nationale defensie en het beschermt ons financiële systeem en onze kritieke infrastructuur. Het beschermt ook onze gebruikers wiens regering het vrije woord en democratie probeert te onderdrukken en het beschermt gebruikers van criminelen die hun gevoelige data proberen te stelen. Wetten die vereisen dat bedrijf kwetsbaarheden in producten en diensten inbouwen, beschadigen de persoonlijke privacy en brengen de nationale veiligheid in gevaar. De steun voor sterke encryptie maakt de VS veiliger.

Andere onderwerpen

De brief gaat overigens over meer dan encryptie. De internetbedrijven benadrukken gezamenlijk het belang van het internet en de Amerikaanse internetindustrie voor de economie van de VS. Ze vragen daarom bijvoorbeeld ook aan Trump om de immigratiewet te versoepelen zodat hoogopgeleide immigranten makkelijk naar de VS kunnen komen. De nieuwe president wil de immigraties juist veel strenger maken.

Verder heeft de Internet Association het ook over de patentwetgeving in de VS, de verhoudingen met de EU en de winstbelasting. Op dat laatste punt zitten ze in ieder geval op één lijn met Trump. Zowel de president-elect, als de internetbedrijven willen een lagere winstbelasting.