Het verdienmodel van de gemiddelde taxichauffeur


Wie zich in Amsterdam met wat luxe wil laten vervoeren kan tegenwoordig ook kiezen voor Uber, maar de stad telt ook zonder de dienst genoeg (vaak stilstaande) taxi’s. Je vraagt je soms af wat de gemiddelde taxichauffeur er aan over houdt. Dat is precies wat het laatste onderzoek van de Boston Globe inzichtelijk maakt.

Volgens het Amerikaanse bureau van Arbeidstatistiek (jawel, dat is er) verdienen taxi- en buschauffeurs een gemiddeld salaris van $22.000 per jaar, wat neer komt op ongeveer $10.79 per uur.

Om dat te staven liet de Boston Globe gedurende 3 maanden een taxichauffeur in de drukbevolkte stad volgen. Het resultaat laat zien hoe de inkomsten van de chauffeur zich verspreiden over dag, week en maand.

Van links naar rechts zien we de tijd verstrijken, terwijl elk kolom een ritje per dag vertegenwoordigd. Elke dag begint de chauffeur in de min, aangezien men gemiddeld $125 per dag moet inleveren voor benzine en de afschrijving van de auto.

Interessant om te zien en onder aan de streep zou de chauffeur op basis van de gemiddelde inkomsten per maand zijn uitgekomen op een jaarsalaris van $21.400, exclusief fooien.

Check hier de gehele animatie en snuffel zeker even door de individuele ritten heen voor meer inzicht!

bostonglobe