Interactieve kaart toont energie zuinigheid van San Gabriel vallei

Het Amerikaanse bureau van Stamen Design is een notoire naam als het gaat om data visualisaties en dan met name op (land)kaarten. De afgelopen twee edities van het populaire SXSW waren zij dan ook steevast gastheer van een of twee sessies over dit gebied. Een van hun recentere projecten is een uiterst interessante visual voor een gemeentebureau van de staat Californië en toont de energie zuinigheid van de verschillende gemeenten.

Op de – op maat gemaakte – landkaart zien we een keurige breakdown van verschillende soorten informatie: hoeveel electriciteit en aardgas er wordt gebruikt, hoeveel kilometer er met de auto wordt afgelegd en hoeveel afval er gegenereerd wordt. In platte cijferlijsten natuurlijk gegevens die je zullen doen duizelen, maar door het team van Stamen handig gevisualiseerd.

De landkaart maakt zoals gezegd gebruik van custom-made terrein “tegels” en wordt gevuld met een aantal vierkantjes op basis van de selectie criteria. Zo wordt het in één oogopslag duidelijk in welke gemeente er het meest wordt gereden of waar men de kachel het hardst stookt. Blijf overigens niet hangen op de kaart en scroll naar beneden voor nog meer – keurig gevisualiseerde – informatie over dit onderwerp.

Lees meer over de werkwijze van Stamen voor dit project op hun blog!