Lenovo en Intel nemen eerste stap naar afschaffen wachtwoord

Kijken we naar digitale veiligheid, dan is het wachtwoord een van de zwakste schakels. Lenovo en Intel hebben echter een eerste stap genomen om van het wachtwoord af te komen. Zij hebben de eerste ingebouwde authenticatie voor pc’s aangekondigd die voldoet aan de Fast Identity Online (FIDO) Alliance-standaarden.

Met het nieuwe systeem kun je je op twee manieren authenticeren. Zo kun je je vinger over een versleutelde vingerafdruklezer op je Lenovo-laptop vegen. Daardoor kun je veilig inloggen op een website die de technologie ondersteund.

Een tweede optie is een automatische tweestapsverificatie waarmee je je normale gebruikersnaam en wachtwoord intypt. Vervolgens wordt je niet automatisch ingelogd, maar wordt je identiteit geverifieerd en moet je op een knop drukken om in te loggen. Ook hier werkt het systeem alleen als de website het ondersteund. Op dit moment doen Google, Facebook en Dropbox dat.

Beschikbaarheid

De technologie is beschikbaar in de nieuwste computers van Lenovo en werkt met Intel Online Connect. Intel Online Connect zit in de zevende en achtste generatie processors van Intel.

De FIDO Alliance wil alle wachtwoorden afschaffen. De organisatie wordt onder meer gesteund door Samsung, Google en Microsoft. Hoewel het vooralsnog wat traag gaat – zo is Touch ID van Apple niet compatible met FIDO – komen we met kleine stapjes dichter bij het doel.