Malware aangetroffen bij Duitse kerncentrale

Bij de Duitse kerncentrale Gundremmingen, die gevestigd is in het zuiden van het land, is malware aangetroffen. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens een medewerker van de kerncentrale is dat echter niet schadelijk, omdat de systemen die de boel draaiende zijn gehouden, niet zijn aangesloten op het internet.

Het persbureau meldt dat het onder andere gaat om een virus dat de naam W32.Ramnit draagt. Dat virus richt zich op computers die draaien op Windows. Het virus zou een aanvaller toegang kunnen geven tot het systeem als dat is aangesloten op het internet.

Hoe de computer geïnfecteerd is geraakt, is niet duidelijk. Het is aannemelijk om te vermoeden dat dat via een usb-stick is gegaan. Veel schadelijke en minder schadelijke virussen verspreiden kunnen zich op die manier snel verspreiden en overal terecht komen. Volgens Reuters is bij de kerncentrale ook op 18 draagbare apparaten, waaronder usb-sticks, malware gevonden.

Wie kerncentrales en malware zegt, denkt daarbij ook vaak gelijk aan Stuxnet. Deze computerworm zou door de Verenigde Staten en Israël zijn ontwikkeld om de kerncentrales van Iran te saboteren en kwam daar waarschijnlijk door middel van een usb-stick terecht.