Man de cel in omdat hij naaktfoto’s van zijn ex-vriendin op Facebook zette

In Californië is gisteren een man veroordeeld voor het online publiceren van naaktfoto’s op Facebook, hij moet een jaar de cel in. De 36-jarife Noe Iniguez zette pikante plaatjes van zijn ex online uit wraak, zo oordeelde de rechter. En dat is tegenwoordig illegaal, in deze en nog 12 andere Amerikaanse staten.

Zogenaamde ‘Revenge Porn’ komt wereldwijd steeds vaker voor: Met name mannen posten dan na het uitgaan van een relatie ineens sexy foto’s van hun ex online, tegen zijn of haar wens. In het geval van Iniguez postte hij topless foto’s van zijn voormalige vriendin op Facebook.

Na het verbreken van de relatie viel hij zijn ex overigens eerst al geruime tijd lastig met vervelende berichten, wat hem al een contactverbod opleverde. Maar dat maakte de situatie alleen maar erger: De man liet zich nu ook gaan op haar Facebook pagina waar hij haar voor van alles uitmaakte, en uiteindelijk ook de foto’s postte.

De naaktfoto’s waren voor zijn ex aanleiding om naar de rechter te stappen: Sinds 2013 is er een ‘Revenge Porn Law’ van kracht in Californië, die het strafbaar maakt om tegen de wil van iemand anders zo maar naaktfoto’s online te publiceren. Het levert Iniguez nu een gevangenisstraf op van een jaar.

De wet is inmiddels ook van kracht in 13 andere Amerikaanse staten. Dat levert in de praktijk echter ook weer nieuwe problemen op: Zo kwam recentelijk een groep kunsthistorici in verzet, omdat de wet het ook onmogelijk maakt om kunstwerken waarop naakte mensen worden afgebeeld online te plaatsen. “In sommige gevallen gaat het om portretten die oud zijn of waarvan we niet eens weten wie het is, hoe weten we dan of het wel of niet illegaal is om deze kunst online te publiceren?”