‘Microsoft in VS onderzocht voor omkoping in Hongarije’

microsoft

Amerikaanse autoriteiten zouden Microsoft onderzoeken, wegens mogelijke omkoping en corruptie bij de verkoop van software in Hongarije. Dat meldt The Wall Street Journal.

Het bedrijf zou in 2013 en 2014 software als Word en Excel met flinke korting hebben verkocht aan bedrijven. Die bedrijven zouden dezelfde producten vervolgens voor een veel hogere prijs hebben verkocht aan de Hongaarse overheid.

Het Amerikaanse minsterie van Justitie en de Securities en Exchange Commission (SEC) proberen nu uit te zoeken of het verschil tussen de twee prijzen gebruikt werden als smeergeld voor de overheid. Volgens de Amerikaanse wet is het illegaal om in het buitenland deel te nemen aan zakelijke omkoping en corruptie.

Reactie Microsoft

Microsoft zelf stelt tegenover de krant mee te werken aan het onderzoek, en ook eigen interne onderzoeken te hebben gedaan. Inmiddels zouden vier werknemers die gelinkt werden aan het onderzoek ontslagen zijn, evenals de manager voor het land, Istvan Papp.

Het is niet voor het eerst dat het bedrijf dit soort beschuldigingen krijgt. In 2013 werd het bedrijf onderzocht wegens vergelijkbare claims in China, Roemenië en Italië.