Microsoft gaat met de Surface Studio de strijd aan met de iMac

Apple heeft al jaren een monopolie op mensen in de creatieve industrie met haar iMac. Maar nu gaat ook Microsoft zich in die markt mengen met een geheel nieuwe all-in-one PC: de Surface Studio. Niet alleen doet deze computer aan de iMac denken, het heeft ook een aantal features die Apple’s computer niet heeft.

De Surface Studio werd gisteren gepresenteerd tijdens Microsoft’s Windows 10-evenement in New York. Het apparaat heeft een 28-inch display die slechts 12,5mm dik is. Het scherm is bovendien een touchscreen dat 13,5 miljoen pixels kan tonen. Dat is 63 procent meer dan een 4K-display. Maar de display laat je ook wisselen tussen DCI-P3-kleuren en RGB, wat handig is voor mensen in de creatieve industrie. Aan de binnenkant vinden we 1TB aan opslag, 8GB aan RAM-geheugen en een 2GB GPU. Wil je nog betere specificaties, dan kun je voor 500 dollar meer 16GB aan RAM krijgen. Het beste model heeft 2TB aan opslag, 32GB RAM en een 4GB NVIDIA GeForce 980M graphics-kaart.

Interessant aan een all-in-one is natuurlijk dat je scherm ook direct je gehele computer is. Je hebt dus geen aparte laptop of grote kast meer nodig op je bureau. Dit deed Apple al met haar iMac, maar Microsoft heeft nog een unieke feature toegevoegd. De Surface Studio kun je namelijk via een scharnier laten zakken tot een hoek van 20 graden. Maar je kunt hem ook plat op je tafel neerleggen, mocht je dat prettig vinden.

Creators Update

De Surface Studio draait – natuurlijk – op Windows 10. Maar dit besturingssysteem krijgt in de komende lente een Creators Update. Hierin vinden we onder meer Paint 3D, waar eerder al beelden van uitlekten. Hiermee kun je eenvoudig 3D-beelden maken. Daarnaast is er een nieuwe community gelanceerd, namelijk Remix3D.com. Met deze website wil Microsoft makers en uiteindelijke ontwerpen van over de gehele wereld aan elkaar koppelen.

Windows 10 gaat 3D-mogelijkheden nog verder ondersteunen door je met je telefoon een foto te laten maken van een object uit de echte wereld in 3D. Denk bijvoorbeeld aan een zandkasteel dat je op het strand maakte. Daarnaast komt er ondersteuning voor 3D in Word, Excel en PowerPoint.

Accessoires

De Surface Studio is net als de iMac gewoon te gebruiken met een toetsenbord en muis. Natuurlijk heeft Microsoft hier twee speciale, draadloze varianten voor gepresenteerd. Daarnaast krijg je bij de computer een Surface Pen. Nieuw is ook de Surface Dial, een draadloze schijf waarmee je met handgebaren diverse functies op de Surface Studio kunt gebruiken. De Surface Dial moet je echter wel los kopen.

Surface Dial

Houd je van gamen? Dan is het goed om te weten dat de Surface Studio ook ondersteuning heeft voor de controller van de Xbox One. Die kun je direct aansluiten op de computer, zonder te klooien met verloopstukjes.

De Surface Studio is nu al te reserveren vanaf 2999 dollar. Vanaf 15 december wordt een beperkte oplage verscheept, de rest verschijnt vanaf begin 2017. De Surface Dial is vanaf 10 november te koop voor 99 dollar. Wanneer de Surface Studio en de Surface Dial in Nederland in de winkels liggen, is niet bekend.