De MIVOR-robot bepaalt je stemming door een gesprek te voeren

MIVOR is een Mood Interpreting Voice-Operated Robot. Oftewel: een robot die in staat is om op basis van stem en woordkeuze te bepalen in welke stemming iemand is. Deze stemming zet de robot vervolgens om in een visualisatie. De MIVOR is gemaakt door WINTR, een creative studio in Seattle.

MIVOR werkt via je internetbrowser en stelt verschillende vragen waarop de gebruiker antwoord kan geven via de microfoon van een computer. Gebaseerd op de antwoorden van de gebruiker maakt de robot een kleurrijke visualisatie van hun stemming.

Om te bepalen of iemand een positieve of een negatieve houding heeft, maakt de studio gebruikt van een HTML5 Web Speech API. Deze API zet de woorden van de gebruikers om in tekst, die geïnterpreteerd wordt door middel van een algoritme.

Afhankelijk van het sentiment van deze woorden, bepaalt de MIVOR of de gebruiker een positieve of negatieve houding heeft. Dit is mogelijk dankzij de grote database van woorden, zinsdelen en gezegden die de robot tot zijn beschikking heeft. Om te laten zien hoe de MIVOR precies werkt, heeft WINTR een ‘behind the scenes’ gemaakt.

Hoewel de mogelijkheden nu nog enigszins beperkt zijn, is niet niet ondenkbaar dat deze technologie ook door artsen gebruikt zou kunnen worden. Met name psychologen of psychiaters zouden gebruik kunnen maken van deze woordanalyse om snel te kunnen bepalen hoe het met iemand gaat. De technologie nu nog gemakkelijk te manipuleren door bijvoorbeeld te doen alsof het heel goed met je gaat, terwijl dit niet zo is. Maar er liggen kansen voor de gezondheidszorg op dit gebied.

Je kunt de MIVOR hier zelf uitproberen.