Mysterie hoe NSA alle telefoongesprekken van een ander land opneemt

De NSA gebruikt een systeem genaamd RETRO dat alle telefoongesprekken van de afgelopen maand van een geheel land kan doorzoeken. Dat blijkt uit de meeste recente onthulling van Snowden’s gelekte documenten. Afgelopen dinsdag beschreef de Washington Post al gedeeltelijk waar RETRO toe in staat is maar er blijkt meer aan de hand te zijn.

RETRO ging van start in 2009 en werd op volle capaciteit benut vanaf 2011. Het project is onderdeel van het programma MYSTIC en werkt ook samen met SCALAWAG, dat op een of andere manier alle telefoongesprekken in een land op kan nemen. Deze gesprekken worden voor dertig dagen bewaard waar tijdens ze met terugwerkende kracht kunnen worden doorzocht. Als iemand dus verdacht wordt kunnen zijn of haar gesprekken van de afgelopen maand teruggeluisterd worden.

Maar een klein gedeelte van het totale aantal gesprekken wordt daadwerkelijk beluisterd door analisten maar documenten laten zien dat vroege experimenten met SCALAWAG tot lange wachttijden en overbelasting van het netwerk veroorzaakten. Het gaat dus duidelijk om heel veel data die verwerkt moet worden – veel meer dan alleen maar metadata. Het is echter lastig om precies in te schatten om welke hoeveelheden het gaat.

Volgens een document: “large numbers of conversations involving Americans would be gathered from the country where RETRO operates”. Maar weinig mensen dachten dat de NSA in staat zou zijn om zulke enorme hoeveelheden audio op te slaan. Het blijft vooralsnog onduidelijk hoe dat mogelijk is en waar het precies gebeurt. Hopelijk wordt daar binnenkort meer over duidelijk.