Nieuwe zoekmachine toont volledige wachtwoorden van miljoenen Nederlanders

Er is een nieuwe zoekmachine op het internet verschenen, waarmee je de volledige wachtwoorden van meer dan 1,4 miljard e-mailadressen kunt zien. Dat meldt RTL Nieuws. Je kunt je wachtwoord overigens wel laten verwijderen uit de zoekmachine, maar daar moet je voor betalen. De ontwikkelaar van de site vraagt daar 10 dollar aan cryptovaluta voor.

In de zoekmachine zitten ook wachtwoorden van miljoenen Nederlanders. Het gaat onder meer om die van Tweede Kamerleden, het ministerie van Defensie en de Belastingdienst. Daarnaast is de zoekmachine niet op het zogenaamde dark web te vinden, maar op het normale internet.

Gotcha.pw

Het lijkt er op dat de website een variant is op Gotcha.pw, die eerder deze week verscheen. In die zoekmachine zie je alleen de eerste twee tekens van een wachtwoord. De zoekmachine dient dan ook als waarschuwing voor getroffen gebruikers. De nieuwe zoekmachine laat je echter andermans gelekte wachtwoorden bemachtigen.

De wachtwoorden in de zoekmachine komen uit eerdere hacks en datalekken. Het gaat bijvoorbeeld om lekke bij LinkedIn, Dropbox, PlayStation en eBay. Hoeveel er nog werken, is onduidelijk. Gebruikers van de getroffen diensten werden eerder al opgeroepen om hun wachtwoorden te wijzigen.