Onderzoek: Groningen is de gezondste stad van Nederland

Groningen is de Gezondste stad van Nederland

Waar in Nederland moet je wonen als je in een gezonde omgeving wil zitten? Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis heeft met zijn Gezonde Stad Index 2022 het antwoord wel. Volgens deze lijst is Groningen de gezondste stad van Nederland. En dat was het in de vorige editie, twee jaar geleden, ook al.

Arcadis brengt eens in de twee jaar op basis van gegevens van het RIVM 25 gemeenten in kaart, weet NOS. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de gebouwde omgeving en de toegankelijkheid voor fietsers, voetgangers en reizigers in het OV. En natuurlijk wordt ook de luchtkwaliteit en ruimte voor sociale interactie onderzocht.

Groningen doet het volgens deze analyse dus het beste van de 25 gemeenten die bekeken zijn. En ook de twee andere meest gezonde steden van Nederland zijn ver buiten de Randstad te vinden: Emmen en Apeldoorn staan op de tweede en derde plaats.

Vier grote steden doen het minder goed

Niet geheel verrassend is dat de Randstad de minst gezonde steden bevat. Rotterdam is net als twee jaar terug de ongezondste stad, gevolgd door Amsterdam en Zaanstad. Utrecht en Den Haag staan op plek veertien en zestien.

De vier grote steden van Nederland – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – doen het overigens ook slecht ten opzichte van de rest. Alle steden zijn volgens de onderzoekers gezonder geworden in de afgelopen twee jaar, maar de vier grote steden gingen relatief weinig vooruit.

“Nederlandse steden kampen met een enorme opgave. Ze moeten vergroenen, maar tegelijkertijd ook verdichten, zorgen voor meer woningen”, schrijft het AD op uit de mond van de onderzoekers. Daarnaast kampen grote steden met een slechte luchtkwaliteit, wat zeker geldt voor armere, dichtbebouwde wijken. Die werd iets beter tijdens corona, maar verslechterd weer doordat het normale leven weer wordt opgepakt. “Steden schuiven maatregelen voor zich uit omdat het best kostbaar is om die luchtkwaliteit aan te pakken.”

Beeld: Shutterstock.com