Organisatie die alarmnummer wil verbeteren wil dat iPhone locatie doorstuurt bij bellen 112

De European Emergency Number Association (EENA), een organisatie die de werking van het alarmnummer wil verbeteren, heeft een open brief geschreven aan Apple. Daarin verzoekt de organisatie Apple om technologie in te bouwen in zijn iPhones waarmee het apparaat zijn locatie doorgeeft als iemand 112 belt.

Telefoons die Advanced Mobile Location (AML) ondersteunen geven hun locatie automatisch door aan hulpverleners aan de andere kant van de lijn. Een jaar geleden maakte Google bekend dat deze technologie voortaan ondersteund wordt door alle Android-telefoons. Pogingen van de alarmnummer-organisatie EENA om Apple te bereiken, kregen volgens de organisatie echter geen gehoor.

“Nu AML in steeds meer landen beschikbaar wordt, lopen iPhone-gebruikers achter in vergelijking met Android-gebruikers in een scenario waarin dat het belangrijkst is: een noodgeval”, schrijft EENA in de open brief. De organisatie benadrukt dat AML open-source is, waardoor elke smartphonefabrikant die in zijn apparaten kan inbouwen.

Nederland

AML wordt op dit moment nog niet gebruikt voor het alarmnummer in Nederland. Op dit moment wordt de technologie ondersteund in België, het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Estland, Litouwen, Nieuw-Zeeland en een deel van Oostenrijk. Ook in Australië wordt AML binnenkort geïmplementeerd.

De technologie wordt momenteel ook getest in acht andere Europese landen. Welke landen dat zijn, wil EENA wegens vertrouwensafspraken niet zeggen.